Отборът на Феникс започна с победа новата 2023 г. в ББЛ жени, след като се наложи по – категоричен начин над тима на Файърболс с резултат 66:40 в среща от 7 кръг. Фениксите демонстрираха изключително високо ниво от самото начало на двубоя, като не позволиха никакво отпускане. С тази победа възпитаничките на Калина Иванова оглавяват временното класиране с мач повече от останалите противнички.

Срещата започна агресивно за Феникс. Диана Несторова имаше прекрасна възможност да се освободи от няколко играчи на Файърболс. Състезателката реализира хубава стрелба и Фениксите бързо натрупаха серия от 7:0. Това накара треньорката на Файърболс Таня Атанасова да вземе прекъсване, за да организират по – добро нападение. Въпреки опитите на символичните гости да се върнат в резултата, Мария Делчева наказваше грешките на опонентките с чудесни стрелби. Хубава финална стрелба на капитанът на Файърболс Мария Балабанова за четвъртта. След първите 10 минути игра Феникс водеха с 10 точки преднина 18:8.

Втората четвърт стартира равностойно. Деляна Кадиева успя да лимитира защитата срещу Ива Желязкова и отбеляза чудесна стрелба. Преднината на Фениксите постепенно се вдигаше и тя мина на 14 точки. Въпреки хубавият пробив на Симона Симеонова, Файърболс продължиха да догонват противника. Двата отбора се оттеглиха на 15 минутна почивка при резултат 34:24 за Феникс.

Третата четвърт стартира равностойно. В първите минути двата отбора си разменяха кош след кош. Първо по – сериозно нападение направи капитанът на Феникс Дарина Кочева, която успя мигновено да се освободи от Мая Петкова и вкара в подкошието. Файърболс се опитаха да смъкнат преднината на Фениксите, но опитите на Ванеса Енева така и не намериха целта. Преди финалните 10 минути от срещата Феникс имаха комфортна преднина от 48:35.

Последната четвърт стартира по вкуса на Феникс. Състезателките на Калина Иванова направиха бърза серия от 11:0 с хубави пробиви в подкошитето на двете остриета в нападение Деляна Кадиева и Мария Делчева. Таня Атанасова се опита по някакъв начин да мотивира своите състезателки поне до края на мача да заиграят добре. Опитите им за стрелба не намираха целта. Така Феникс започнаха 2023 г. с победа и се затвърждават на първо място във временното класиране.

Най – резултатна за Феникс бе Мария Делчева 18 точки и 5 борби. Деляна Кадиева отбеляза 14 точки. Дарина Кочева добави 8 точки.

Най – резултатна за Файърболс Мария Балабанова 20 точки и 5 борби. Симона Симеонова отбеляза 11 точки.